Tuesday 22 October 2013

Kek Lapis Kukus Coklat Cream Cheese

Assalamualaikum dan salam sejahtera...buat pengunjung blog yang dikasihi...sekian lama tak update blog....harap2 usaha kali ni berjaya...in sha Allah...disini ima nak kongsikan beberapa gambar kek lapis kukus coklat cream cheese yang berjaya ima buat, alhamdulillah...sangat sedap..terima kasih yang tak terhingga pada yang empunya resepi...yatie dan kak nor azmihah..kedua2 resepi telah ima cuba alhamdulillah menjadi dan sedap...alhamdulillah dah ada juga yang menempah...mintak izin ye..kak nor dan yatie untuk ima kongsikan resepinya disini ...
yang ni hasil dari resepi kak nor azmihah


yang ni pulak hasil dari resepi yatie

resepi : yatie http://yatiememories.blogspot.com
sumber : kak nor http://www.secubitgaramnor67.com/

Kek Lapis Kukus Cream Cheese
loyang saiz 8x8x3 inci

BAHAN  A

* 250 gm cream cheese
* 60 gm gula halus
* 1biji telur
* 1 sudu besar air
* 1 sudu besar tepung gandum

CARA-CARA
1.Pukul cream cheese bersama gula hingga sebati.
2. Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum.Pukul lagi dan gaul sebati.
3.biarkn sebentar.

BAHAN  B (KEK) 

* 2 biji telur
*1 cawan gula halus
* 1 sk vanilla
* sedikit garam
* 1/2 cawan air panas didih
*1/2 cawan susu segar/cair
*1/2 cawan minyak jagung/masak
* 1 cawan tepung gandum*
* 3 sudu besar serbuk koko*
* 1 sudu kecil baking soda*
* 1/2 sudu kecil baking powder*( bahan2 bertanda * perlu diayak dulu)

CARA-CARA
1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
3. Masukkan air panas, susu dan minyak.
4. Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yang telah diayak dan digaul sebati.
5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.

CARA MEMASAK.
1. Panaskan kukusan dan balut dgn kain penutupnya.Guna api sederhana shj.
2. Sapukan sedikit minyak/mentega disekeliling loyang dan dialas dgn kertas minyak.
3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dgn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
5.Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya,tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit
6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment